Get Adobe Flash player

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ


ΧΗΜΙΚΕΣ & ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΛΙΑΣ.

      alt 39 41

 

Αναλύσεις Ελαιολάδου

• Χημικές αναλύσεις λαδιού.
• Χημικές αναλύσεις καταλληλότητας του λαδιού.
• Χημικές αναλύσεις για την κατηγοριοποίηση του λαδιού.
• Χημικές αναλύσεις που έχουν σχέση με την ασφαλή χρήση του λαδιού.
  › Υπολείμματα  φυτοφαρμάκων.
  › Βαρέα μέταλλα.
  › Υπολείμματα οργανικών διαλυτών.
  › Υπολείμματα  αρωματικών υδρογονανθράκων.
• Θρεπτική αξία του ελαιολάδου.
• Προφίλ λιπαρών οξέων.
• Προφίλ στερολών.
• Αξιολόγηση δείγματος ελαιολάδου.
• Χημικός έλεγχος υποπροϊόντων ελαιοτριβείου.
• Αναλύσεις πρώτων υλών.
• Αναλύσεις τελικών προϊόντων.
                 42
Αναλύσεις Βρώσιμης Ελιάς
• Χημικές και μικροβιολογικές  αναλύσεις  συντηρημένης βρώσιμης ελιάς.
• Χημικές και μικροβιολογικές  αναλύσεις  πάστας ελιάς.
• Χημικές αναλύσεις υγρού συντήρησης.
• Χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις των προϊόντων που περιέχουν ελιά.
• Αναλύσεις πρώτων υλών.
• Αναλύσεις τελικών προϊόντων.
 45 46 47
 
 

 

 

 

 Συμβουλές για το Ελαιόλαδο.

 

Συντήρηση του ελαιολάδου

Το ελαιόλαδο, ιδιαίτερα το Παρθένο ελαιόλαδο, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε και Α και παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στην οξείδωση.

Το τυποποιημένο ελαιόλαδο διατηρείται 12 έως 18 μήνες κάτω από κάποιες προϋποθέσεις:

              Να μην έρχεται σε επαφή με το φως και τον αέρα.

  • Να μην εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες και να διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (10-15 °C).

  • Να φυλάσσεται σε καλά κλεισμένα αδιαφανή μπουκάλια ή ανοξείδωτα δοχεία:

   · Κλειστού τύπου σε ατμόσφαιρα αδρανούς αερίου

   · Ανοιχτού τύπου με κινούμενη οροφή.

Χρήσιμα Tips

•Ένα ελαιόλαδο δεν χαρακτηρίζεται εξαιρετικά παρθένο από το άρωμα, τη γεύση ή και το χρώμα του, παρά μόνο από την

  οξύτητά του και τις βάση νόμου χημικές αναλύσεις. Έτσι, μπορεί ένα ελαιόλαδο να έχει υπέροχη γεύση και άρωμα και να είναι

  απλά παρθένο. Το χρώμα απλά αποδεικνύει την ωριμότητα των ελιών.

Όλα τα ελαιόλαδα είναι κατάλληλα για τηγάνι καθώς αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τηρώντας τις προϋποθέσεις κατάλληλης φύλαξης, μακριά από οσμές, ζέστη και φως, το ελαιόλαδο διατηρείται άψογα

  τουλάχιστον για 18 μήνες.

Η ποιότητα του ελαιολάδου καθορίζεται:

    ·                   Από την προέλευσή του.

       – Το έδαφος,

       – Το κλίμα,

       – Ο τρόπος καλλιέργειας,

       – Η ποικιλία της ελιάς,

είναι στοιχεία που θα βοηθήσουν στην αξιολόγησή του. 

    • Ο όρος ελαιόλαδο, δεν σημαίνει αυτόματα ότι πρόκειται για "παρθένο ελαιόλαδο". Το Παρθένο Ελαιόλαδο, αφορά στον               καθαυτό χυμό του ελαιοκάρπου χωρίς καμία απολύτως επεξεργασία, παρά μόνο αυτή της σύνθλιψης.

• Η ποιότητα του ελαιολάδου σφραγίζεται:

   – Από την διαλογή των ελιών ώστε να είναι υγιείς,

   – Τον  τρόπο που μεταφέρονται στα ελαιοτριβεία,

   – Σε πόσο χρόνο από την συγκομιδή μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο.

   – Από τον τρόπο λειτουργίας των ελαιοτριβείων.

             – Την  αποθήκευσή του είτε από τον έμπορο είτε από τον τελικό καταναλωτή.

 •     Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι τυποποιημένο:

     – Σε φιάλες

     – Δοχεία μέχρι πέντε λίτρα,

      στα οποία θα αναγράφεται το όνομα και η πλήρης διεύθυνση του παρασκευαστή.

      Εάν δεν γνωρίζουμε την προέλευση θα πρέπει να τα αποφεύγουμε, γιατί υπάρχει ενδεχόμενο να είναι νοθευμένα.

  • Το ελαιόλαδο πρέπει να έχει καθαρότητα.

 • Το χρώμα του ελαιόλαδου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ του ανοικτού χρυσοπράσινου και του         

       σκούρου πράσινου.

 • Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι χαμηλής οξύτητας

 Η φιάλη πρέπει να είναι από υλικό P.E.T. ή γυαλί.

 • Ελέγχουμε πάντα την ημερομηνία λήξης ώστε να απέχει αρκετά από την ημερομηνία αγοράς, ώστε να προλάβουμε να το καταναλώσουμε.

 • Το πώμα της φιάλης ή του δοχείου να είναι σφραγισμένο και ερμητικά κλειστό κατά την αγορά.

 • Εάν η τιμή είναι ιδιαίτερα χαμηλή, ας είμαστε επιφυλακτικοί για την καθαρότητα του προϊόντος.

 • Ελέγχουμε τις συνθήκες φύλαξης του λιανέμπορα ώστε να πληρούν τους κανόνες σωστής συντήρησης του ελαιολάδου (έκθεση σε φως και θερμότητα).

 • Να αναγράφεται ο παρασκευαστής στην επισήμανση.

 • Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα στον κανονισμό περί ελαιόλαδου (ΕΟΚ 2568/91 ισχύς από 12/2/98) θεωρεί βρώσιμο μόνον το τυποποιημένο ελαιόλαδο (του οποίου η οξύτητα είναι ιδανική από από 0,1% και μέχρι 2%).

 • Το «χύμα» ελαιόλαδο έχει κίνδυνο για νοθεία, γι' αυτό και η Ε.Ε. απαγορεύει τη διακίνησή του.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 

 • Προσθέστε το ελαιόλαδο στο τέλος του μαγειρέματος για καλύτερη γεύση και υγεία.

 • Χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο στις φυτικές τροφές.  Αναδεικνύουν τα θρεπτικά τους συστατικά με τον καλύτερο τρόπο.

 • Φτιάξτε μόνοι σας το αρωματικό ελαιόλαδο που σας ταιριάζει.