Get Adobe Flash player

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ευρετήριο Άρθρου
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΟΙΝΩΝ
ΤΟ ΚΡΑΣΙ
ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ
Όλες οι Σελίδες

ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΟΙΝΩΝ.

       oino oino1 oino2

                       •Μετρήσεις όλων των παραμέτρων στον μούστο.

                       •Μετρήσεις όλων των παραμέτρων στον Οίνο.

                       •Αναλύσεις πρώτων υλών.

                       •Αναλύσεις τελικών προϊόντων.

                     oino3

        •Συμβουλές – Διορθώσεις – Παροχή  Οινολογικών Ουσιών, για την σωστή ζύμωση.

        •Συμβουλές – Διορθώσεις – Παροχή  Οινολογικών Ουσιών, ανάλογα με την χρήση του οίνου.

        •Τήρηση  λεπτομερών αρχείων για τις  δεξαμενές και παρτίδες.

                     oino4

 

 


 

 

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ

 

Το κρασί είναι ζωντανός οργανισμός.

 

Έχει μέσα του συστατικά από την ποικιλία - ποικιλίες του σταφυλιού που προέρχεται (το σόι του), και επιδράσεις από το περιβάλλον (οικοσύστημα) του αμπελιού.

 

Ο τρόπος που το  μεταχειριζόμαστε  επιδρά καθοριστικά στην ποιότητά του.

Όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, έχει τις φάσεις της ζωής του: Νεανική - άγουρη περίοδος ,ωρίμανση, γήρανση , θάνατος.

 alt alt alt 

 

 

ΤΟ  ΚΑΛΟ ΚΡΑΣΙ

  Σε γενικές γραμμές Καλό είναι το κρασί όταν:

• Το χρώμα του ,λευκό  ροζέ ή κόκκινο είναι διαυγές και λαμπερό.

• Το άρωμα του είναι καθαρό με τα χαρακτηριστικά του σταφυλιού, του βαρελιού, αρωμάτων που αναπτύσσονται    από την παλαίωση, ( και του ρετσινιού όταν προστίθεται). Δεν έχει άλλες ξένες μυρωδιές.

• Στο στόμα είναι καλόδεχτο , δροσερό , γλυκόπιοτο και ευχάριστο.

• Όταν καταναλώνεται με μέτρο-που διαφέρει από άτομο σε άτομο-δεν δημιουργεί προβλήματα υγείας, όπως        πονοκεφάλους, στομαχικές ενοχλήσεις και γενικά κακοδιαθεσία.

  dok alt dok2

ΠΩΣ  ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΡΑΣΙ

 

Για να γίνει ένα κρασί καλό αλλά και να διατηρηθεί καλό μέχρι να καταναλωθεί , χρειάζονται μερικές βασικές προϋποθέσεις:

•Το σταφύλι, πρέπει να είναι ώριμο όταν τρυγηθεί και σε καλή υγιεινή κατάσταση. Να μην έχει δηλαδή σάπιες    ρόγες , ούτε πολλές άγουρες , και να μην έχει ψεκαστεί τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες τουλάχιστον πριν από  τον τρυγητό.

•Τα δοχεία που θα μπει ο μούστος, πρέπει να είναι πεντακάθαρα και απολυμασμένα.

•Η αποθήκη πρέπει να είναι καθαρή , δροσερή , χωρίς άλλα είδη που έχουν και μπορούν να  μεταδίδουν διάφορες  μυρωδιές  ξένες προς το κρασί. χωρίς πολύ φως , με καλό αερισμό.

•Θα πρέπει  να απογεμίζουμε κάθε 40 περίπου ημέρες, τα βαρέλια που θα φιλοξενήσουν το κρασί για παλαίωση.

•Το βαρέλι «μάνα» για το απογέμισμα, το καθορίζει ο οινολόγος.

 

 


 

Ο ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ

 

 

Ο οινολόγος είναι ο επιστήμονας  που θα συνεργαστεί μαζί σας ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ  για να γίνει καλό το κρασί σας, και να μείνει καλό μέχρι να το πιείτε όλο. Αυτό θα γίνει:

 

• Με τις συμβουλές και τις αποστειρωτικές ουσίες για τον καθαρισμό και την απολύμανση του βαρελιού σας.

 

   •Με την εξέταση και την διόρθωση, αν χρειαστεί ,του μούστου, ώστε να γίνει σωστή ζύμωση (βράσιμο).

   •Την δεύτερη εξέταση  και την συμπληρωματικό έλεγχο και διόρθωση του νέου κρασιού.

   •Μία συμπληρωματική εξέταση την άνοιξη.

 

ΓΕΝΙΚΕΣ   ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

Μαζί με τον μούστο βάλτε στο βαρέλι το ΜΕΤΑΜΠΙΣΟΥΛΦΙΤ που χρειάζεται για να γίνει  σωστή η ζύμωση.

√ Προσκομίζετε ένα δείγμα στο χημείο για μια συνολική εξέταση του μούστου.

√ Αφήνετε τα βαρέλια σας 10-15εκ κάτω  στην διάρκεια του βρασμού.

√ Τον μούστο που περισσεύει αφήστε τον να ζυμωθεί σ' ένα μικρό καθαρό δοχείο.

√ Φροντίστε ο μούστος αυτός να έχει την ίδια σύσταση με αυτόν του βαρελιού.

√ Με την πρόοδο της ζύμωσης , συμπληρώστε προοδευτικά το βαρέλι σας.

√ Στην διάρκεια της ζύμωσης ( βρασίματος) ανακατεύετε καθημερινά για 1-2 λεπτά το βαρέλι με ένα καθαρό ξύλο.

√ Το μέσο με το οποίο ανακατεύεται το κρασί, πρέπει να το πλένεται καλά πριν και μετά το ανακάτεμα.

√ Το τέλος της ζύμωσης φαίνεται από το σταμάτημα του ψιθυρίσματος του βαρελιού  από το ότι το κρασί δεν γλυκίζει         πια.

                               dok3

 


 

 

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

                                                              deig

Για την ολοκληρωμένη εξέταση  ενός κρασιού ή μούστου  χρειάζεται  μισό λίτρο δείγμα(π.χ. μικρή φιάλη νερού).

Για να πάρετε το δείγμα η φιάλη θα πρέπει να είναι καθαρή, και πριν την γεμίσετε θα πρέπει να την ξεπλύνετε καλά με λίγο κρασί, από το οποίο θα πάρετε το δείγμα.

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ  ΣΤΑΔΙΑ  ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ:

√ Εάν έχετε τον  αμπελώνα: Πρέπει να γίνει μέτρηση των σταφυλιών , για τον υπολογισμό του βαθμού ωρίμανσης και  τον προγραμματισμό      του τρυγητού, ανάλογα με το κρασί που θέλουμε να φτιάξουμε.

√ Εάν αγοράζετε τον μούστο, το πρώτο δείγμα θα πρέπει να το ελέγχουμε στην αρχή της αλκοολικής του ζύμωσης.

√ Το δεύτερο δείγμα θα πρέπει να το ελέγχουμε στο τέλος της αλκοολικής ζύμωσης.