Get Adobe Flash player

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ευρετήριο Άρθρου
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΟΙΝΩΝ
ΤΟ ΚΡΑΣΙ
ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ
Όλες οι Σελίδες

 

 

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ

 

Το κρασί είναι ζωντανός οργανισμός.

 

Έχει μέσα του συστατικά από την ποικιλία - ποικιλίες του σταφυλιού που προέρχεται (το σόι του), και επιδράσεις από το περιβάλλον (οικοσύστημα) του αμπελιού.

 

Ο τρόπος που το  μεταχειριζόμαστε  επιδρά καθοριστικά στην ποιότητά του.

Όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, έχει τις φάσεις της ζωής του: Νεανική - άγουρη περίοδος ,ωρίμανση, γήρανση , θάνατος.

 alt alt alt 

 

 

ΤΟ  ΚΑΛΟ ΚΡΑΣΙ

  Σε γενικές γραμμές Καλό είναι το κρασί όταν:

• Το χρώμα του ,λευκό  ροζέ ή κόκκινο είναι διαυγές και λαμπερό.

• Το άρωμα του είναι καθαρό με τα χαρακτηριστικά του σταφυλιού, του βαρελιού, αρωμάτων που αναπτύσσονται    από την παλαίωση, ( και του ρετσινιού όταν προστίθεται). Δεν έχει άλλες ξένες μυρωδιές.

• Στο στόμα είναι καλόδεχτο , δροσερό , γλυκόπιοτο και ευχάριστο.

• Όταν καταναλώνεται με μέτρο-που διαφέρει από άτομο σε άτομο-δεν δημιουργεί προβλήματα υγείας, όπως        πονοκεφάλους, στομαχικές ενοχλήσεις και γενικά κακοδιαθεσία.

  dok alt dok2

ΠΩΣ  ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΡΑΣΙ

 

Για να γίνει ένα κρασί καλό αλλά και να διατηρηθεί καλό μέχρι να καταναλωθεί , χρειάζονται μερικές βασικές προϋποθέσεις:

•Το σταφύλι, πρέπει να είναι ώριμο όταν τρυγηθεί και σε καλή υγιεινή κατάσταση. Να μην έχει δηλαδή σάπιες    ρόγες , ούτε πολλές άγουρες , και να μην έχει ψεκαστεί τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες τουλάχιστον πριν από  τον τρυγητό.

•Τα δοχεία που θα μπει ο μούστος, πρέπει να είναι πεντακάθαρα και απολυμασμένα.

•Η αποθήκη πρέπει να είναι καθαρή , δροσερή , χωρίς άλλα είδη που έχουν και μπορούν να  μεταδίδουν διάφορες  μυρωδιές  ξένες προς το κρασί. χωρίς πολύ φως , με καλό αερισμό.

•Θα πρέπει  να απογεμίζουμε κάθε 40 περίπου ημέρες, τα βαρέλια που θα φιλοξενήσουν το κρασί για παλαίωση.

•Το βαρέλι «μάνα» για το απογέμισμα, το καθορίζει ο οινολόγος.